Καθηλωτικό βίντεο: Έτσι νιώθουν τα άτομα με αυτισμό όταν βρίσκονται στα μέσα μαζικής μεταφοράς

Στις 2 Απριλίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού και ο σύνδεσμος για άτομα με αυτισμό δημιούργησε και δημοσίευσε ένα βίντεο που προσπαθεί να δείξει το πως νιώθει ένα τέτοιο άτομο όταν μπαίνει στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Η πρωτοβουλία αυτή, έχει σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού για τις ανάγκες των αυτιστικών ατόμων, συμβάλλοντας στην αποδοχή και ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία.

Η ειδική εκπαίδευση καταργείται: Κεραυνός εν αιθρία ή αναμενόμενη εξέλιξη το σχέδιο νόμου για τις νέες δομές;

Των Αγγελικής Τσιμικλή και Ιωάννας Παππά

Το υπουργείο παιδείας, δίνοντας στη δημοσιότητα το σχέδιο νόμου με τίτλο «ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ» επαναβεβαίωσε την προσήλωσή του στην εφαρμογή των οδηγιών ΕΕ-ΟΟΣΑ αναφορικά με τη διάλυση των σταθερών δομών της ειδικής αγωγής προκειμένου να υλοποιηθεί η αντίληψη της «πλήρους ένταξης».

25η Μαρτίου | Γιορτή & Παρέλαση Ειδικού Γυμνασίου - Λυκείου Αθηνών

Την Παρασκευή 23 Μαρτίου το Ειδικό Γυμνάσιο - Λύκειο Αθηνών γιόρτασε την 25η Μαρτίου με μια πολύ ωραία παράσταση. Τόσο τα παιδιά όσο και οι καθηγητές τους έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό και μας παρουσίασαν ένα μικρό θεατρικό. Οι μαθητές έπαιξαν τον ρόλο του «σύγχρονου μαθητή», οι οποίοι καθώς κοιμήθηκαν εν ώρα μαθήματος ονειρεύτηκαν. Το όνειρο τους ήταν κοινό και μια μεγάλη μορφή της Ελληνικής επανάστασης του 1821 τους επισκέφθηκε για να τους εξιστορήσει τα γεγονότα του τότε.
Πάρτε μια γεύση:

Ή δείτε όλη την παράσταση εδώ. Ειδικό Γυμνάσιο - Λύκειο Αθηνών

 

Την Κυριακή 25η Μαρτίου το Ειδικό Γυμνάσιο - Λύκειο Αθηνών συμμετείχε στην παρέλαση του Δήμου Ηλιούπολης. Παρόλο που ο καιρός οριακά επέτρεψε την ολοκλήρωση της παρέλασης, πολλά παιδιά από διάφορα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, αθλητικούς συλλόγους κ.α., τιμήσανε και με το παραπάνω την γιορτή της 25η Μαρτίου.
Δείτε το φωτογραφικό υλικό και ένα μικρό βίντεο από την παρέλαση:

«Ταξίδι στο φως» | Στήβεν Γουίλιαμ Χόκινγκ

Πριν χρόνια διάβασα ένα απόφθεγμα του Στήβεν(έτσι έμαθα να τον αποκαλώ σαν δικό μου άνθρωπο) : «Οι ελπίδες μου μειώθηκαν στο μηδέν στα 21 μου χρόνια. Έκτοτε, όλα είναι μπόνους!».
Από τότε αυτός ο μοναδικός άνθρωπος μπήκε στη ζωή μου σαν μορφή έμπνευσης και αισιοδοξίας γιατί αυτός ήταν ο Στήβεν για όλους μας!!
Καλό ταξίδι στο άπειρο, σε αυτό που χρόνια έψαχνες και ίσως βρήκες. Σε ευχαριστούμε για όσα προσπάθησες να μας διδάξεις με τα λόγια και τις πράξεις σου!

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών ο σπουδαίος Βρετανός αστροφυσικός Στήβεν Γουίλιαμ Χόκινγκ, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της οικογένειάς του.

Ποιος ήταν ο Στήβεν Γουίλιαμ Χόκινγκ;

Ο Βρετανός θεωρητικός φυσικός και κοσμολόγος Στήβεν Γουίλιαμ Χόκινγκ είναι αναμφισβήτητα ο πιο αναγνωρίσιμος επιστήμονας της σύγχρονης εποχής. Η ζωή του έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών εδώ και δεκαετίες, ενώ έγινε και ταινία.

Γεννήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 1942. Κατά… συμπαντική σύμπτωση γεννήθηκε 300 χρόνια ακριβώς από την ημέρα θανάτου του Γαλιλαίου. Σπούδασε φυσική στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, παρά τις προτροπές του πατέρα του να επικεντρωθεί στην Ιατρική. Ο Χόκινγκ συνέχισε στο Κέμπριτζ στον τομέα των ερευνών στην κοσμολογία, μία μελέτη δηλαδή του σύμπαντος στο σύνολό του.

Στις αρχές του 1963, μόλις συμπλήρωσε τα 21 του χρόνια, διαγνώστηκε με τη νόσο του κινητικού νευρώνα (αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση ή νόσο του Λου Γκέρινγκ – ALS), με τους γιατρούς να του δίνουν μόλις δύο χρόνια ζωής και η ολοκλήρωση του διδακτορικού του έμοιαζε απίθανη. Όμως διέψευσε τις προβλέψεις και όχι μόνο ολοκλήρωσε το διδακτορικό του, αλλά άνοιξε καινούριους δρόμους στην κατανόηση του σύμπαντος.

Όσο εξελισσόταν η ασθένειά του, ο Χόκινγκ παρέλυε και άρχισε να χρησιμοποιεί καροτσάκι. Η ομιλία του άρχισε να φθίνει και το 1985 υποβλήθηκε σε τραχειοστομία χάνοντας εξ ολοκλήρου την ομιλία του. Μία συσκευή ομιλίας που κατασκευάστηκε στο Κέμπριτζ με συνδυασμό λογισμικού προγράμματος υπηρετεί σήμερα την ηλεκτρονική φωνή του, προσφέροντας τη δυνατότητα στον Χόκινγκ να επιλέγει τις λέξεις κινώντας του μύες του προσώπου του.

«Ταξίδι στο φως» | Στήβεν Γουίλιαμ Χόκινγκ

Ο Στήβεν Χόκινγκ συνέχισε στο Κέμπριτζ και μετά την αποφοίτησή του ως ερευνητής και στη συνέχεια ως καθηγητής. Το 1974, εντάχθηκε στην Royal Society, μία παγκόσμια κοινότητα επιστημόνων, ενώ πέντε χρόνια αργότερα, το 1979, ανακηρύχθηκε Lucasian Καθηγητής Mαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, την πιο διάσημη ακαδημαϊκή θέση στον κόσμο. Ο δεύτερος που κατέκτησε αυτή τη θέση ήταν ο Σερ Ισσάκ Νεύτων, επίσης μέλος της Βασιλικής Κοινωνίας (Royal Society). Κατά την διάρκεια της καριέρας του μελέτησε τους βασικούς νόμους που διέπουν το σύμπαν.

Αυτό που υποστήριξε είναι ότι δεδομένου ότι το σύμπαν έχει μία αρχή -Big Bang- θα έχει πιθανότατα και ένα τέλος. Δουλεύοντας μαζί με τον κοσμολόγο Ρότζερ Πενρόουζ, κατέδειξε ότι η θεωρία της σχετικότητας του Αλβέρτου Αϊνστάιν υποδηλώνει ότι ο χώρος και ο χρόνος αρχίζουν με τη γέννηση του σύμπαντος και τελειώνουν μέσα σε μαύρες τρύπες, που σημαίνει ότι η θεωρία του Αϊνστάιν και η κβαντική θεωρία θα πρέπει να είναι ενιαία.

Χρησιμοποιώντας τις δύο θεωρίες μαζί, ο Χόκινγκ καθόρισε ότι οι μαύρες τρύπες δεν είναι «σιωπηλές», αλλά αντίθετα εκπέμπουν ακτινοβολία.

Στα 65 του χρόνια, το 2007, ο Χόκινγκ εξέφρασε την επιθυμία να δοκιμάσει το θάλαμο της μηδενικής βαρύτητας και έζησε την εμπειρία στο Zero Gravity Corp, και είχε τη δυνατότητα να κινηθεί χωρίς την αναπηρική καρέκλα.

Έχει εκφράσει την πεποίθηση ότι πιθανόν να υφίσταται εξωγήινη ζωή, ενώ έχει προειδοποιήσει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θέτει σε απειλή την ανθρωπότητα.

Κατέστησε σαφές ότι δεν πιστεύει στην ύπαρξη του Θεού, ενώ με ελπίδα και χιούμορ αντιμετωπίζει την ασθένειά του λέγοντας πως το μηχάνημα που κρύβεται πίσω από την ομιλία του του δίνει αμερικανική προφορά, με «την απήχηση στις γυναίκες να αυξάνεται».

Η επιστημονική του δράση τροφοδότησε και μια συγγραφική πορεία. Ένα από τα έργα του που ξεχώρισε ήταν Το χρονικό της ζωής μου, που κυκλοφόρησε το 2014.

Πέρα από τις επιστημονικές του θεωρίες, έχει γράψει και παιδικό βιβλίο με την κόρη του Λούσι, με τίτλο George’s Secret Key to the Universe, που περιστρέφεται γύρω από μια φανταστική ιστορία ενός αγοριού.

Οι δύο γυναίκες της ζωής του

Λίγο πριν από τη διάγνωση της ασθένειάς του, ο Χόκιγνκ συνάντησε την Τζέιν Γουάιλντ με την οποία παντρεύτηκαν το 1965. Απέκτησαν τρία παιδιά προτού χωρίσουν.

Η ζωή του Χόκινγκ δε σταμάτησε στη Τζέιν, αλλά παντρεύτηκε ξανά τη νοσοκόμα του, Ελέιν Μέισον, με την οποία είχε μια παθιασμένη σχέση. Η συναισθηματική κατάρρευση, όμως, ξεπρόβαλε και πάλι, με τη δεύτερη σύζυγο το να μην αντέχει τη σκληρή πραγματικότητα της υγείας του, και το διαζύγιο να έρχεται το 2006.

Η ζωή του Στήβεν Χόκινγκ μεταφέρθηκε και στη μεγάλη οθόνη. «Η Θεωρία των Πάντων» σε σκηνοθεσία Τζέιμς Μαρς και με πρωταγωνιστή τον Έντι Ρέντμεϊν, ο οποίος κέρδισε Όσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου, ενσαρκώνοντας τον σπουδαίο επιστήμονα…

Υποδοχή της Ελληνικής ομάδας στους Παραολυμπιακούς 2018

Καλή επιτυχία!

Πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή υποδοχής της Ελληνικής Ομάδας στο Παραολυμπιακό Χωριό PyeongChang 2018.

Χαμόγελα στο ειδικό Γυμνάσιο - Λύκειο Αθηνών

Στο ειδικό Γυμνάσιο-Λύκειο Αθηνών, ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων σε συνεργασία με την διεύθυνση, τους καθηγητές και το βοηθητικό προσωπικό πραγματοποίησαν εκδηλώσεις με σκοπό τα υπέροχα παιδιά του σχολείου να περάσουν στιγμές χαράς και ξεγνοιασιάς.

Κοίταξε το Αποκριάτικο Θαύμα!- Video “Wonder”

Να κοιτάζεις και να βλέπεις το περιεχόμενο! Όχι την μάσκα, όχι το εξώφυλλο αλλά.. την προσωπικότητα!

Μια ξεχωριστή μέρα στο Ειδικό Γυμνάσιο - Λύκειο Ηλιούπολης

3 Δεκεμβρίου Παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία μια ημέρα υπενθύμισης ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης. Με την αφορμή αυτή η ΚΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ με τους παίκτες Κέι Σι Ρίβερς, Ματ Λοτζέσκι, Λούκας Λεκαβίτσιους και Κωνσταντίνο Μήτογλου βρέθηκαν κοντά στα παιδιά του Ειδικού Γυμνασίου-Λυκείου Ηλιούπολης χαρίζοντας τους δώρα χαμόγελα και αγκαλιές. Μια ξεχωριστή μέρα για όσους είχαν την χαρά να βρiσκονται εκεί.

Η βραδιά που αγάπησα τις συναυλίες!

Η βραδιά που αγάπησα τις συναυλίες!

'Ολα ήταν έτοιμα απο καιρό, με τις κλεισμένες θέσεις να περιμένουν και την αφεντομουτσουνάδα μου, ώστε να είμαι ένας

T.E.E E.A - TEXNIKA ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Τα Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια (Τ.Ε.Ε.) Ειδικής Αγωγής Α' Βαθμίδας περιλαμβάνουν πρόγραμμα για την ολοκλήρωση της εννιάχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης, καθώς και του Α' κύκλου σπουδών του άρθρου 2 του ν. 2640/1998 (ΦΕΚ 206 Α) για την παροχή εξειδικευμένης τεχνικής και επαγγελματικής γνώσης.

Ποιοι μαθητές φοιτούν στα ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής;
Σε αυτά εγγράφονται απόφοιτοι του δημοτικού σχολείου, της Α' ή Β' τάξης του γυμνασίου μετά από εισήγηση του ΚΕΔΔΥ [τι είναι το ΚΕΔΔΥ]. Η φοίτηση διαρκεί πέντε τουλάχιστον σχολικά έτη. Περιλαμβάνουν τις τάξεις Α', Β', Γ', Δ', και Ε' και είναι ισότιμα προς τα αντίστοιχα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Στο σχολείο εκτός από το ημερήσιο πρόγραμμα διδασκαλίας εφαρμόζεται και πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης και ειδικά προσαρμοσμένα αναλυτικά και διδακτικά προγράμματα.

Ποια είναι τα επαγγελματικά δικαιώματα των μαθητών;
Με την ολοκλήρωση της φοίτησης οι μαθητές έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική τους εκπαίδευση και είναι κάτοχοι Πτυχίου Α’ Κύκλου σπουδών του ΤΕΕ, με επαγγελματικά δικαιώματα κατά τη διαδικασία του άρθρου 6 παρ. 3 του ν. 2009/1992 (ΦΕΚ 18 Α΄).

Τι είναι η Α' και η Β' Βαθμίδα στα ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής;
H Α' Βαθμίδα περιλαμβάνει πέντε τάξεις (Α' έως Ε'). Οι μαθητές που ολοκληρώνουν την Α' Βαθμίδα μπορούν να επιλέξουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους, στην ίδια ειδικότητα, στη Β' ΕΠΑΣ, στη Γ' ΕΠΑΛ ή στη Γ' τάξη των ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Β’ Βαθμίδας. Εάν αλλάξουν ειδικότητα μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Α' ΕΠΑΣ, στη Β' ΕΠΑΛ ή στην Α' Τάξη των ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Β' Βαθμίδας (62346/Γ2/01-06-2011/ΥΠΔΒΜΘ).(https://www.noesi.gr/pronoise/tee)

ΤΕΕ Ε.Α. ΑΝ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (A & Β' Βαθμίδας) - Ν. Θεσσαλονίκης

Α' Βαθμίδας: Γεωργικής Σχολής 95, 551 02 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Τηλ.: 2310478893, Fax: 2310¬473441. E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Β' Βαθμίδας: Στροφή Ν. Ρύσιου, Θέρμη 570 01 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Τηλ. & Fax: 2310467272. E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

ΤΕΕ Ε.Α. ΙΝ.Ν.Α. (Α' & Β' Βαθμίδας) - Δυτ. Θεσσαλονίκης

Πρώην Ψ.Κ.Β.Ε. (Ψυχολογικό Κέντρο Βορείου Ελλάδος)
9ης Κωνσταντινουπόλεως Τέρμα, Πεύκα 570 10 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Τηλ.: 2310676290. Fax: 2310473824. E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.