Πάει καιρός που δεν αναρτήθηκε κάποιο άρθρο-κείμενο-άποψη απο την ιστοσελίδα μας...κάτι σαν "στασιμότητα" που αντικατροπτίζει την δύσκολη πραγματικότητα

που ζούμε σε όλο τον πλανήτη, λόγω της πανδημίας. Ίσως όμως να πρόκειται και για μια "αποστασιοποίηση" απο τα γεγονότα, μια διαφορετική προσέγγιση που σου δίνει την δυνατότητα να παρατηρείς όλα όσα συμβαίνουν κι απο τα θλιβερά που μας πιέζουν, να επιλέξεις όσα προσφέρουν μια στάλα χαράς ή ικανοποίησης για να αντέξεις και να ελπίζεις σε μελλοντική ανάκαμψη!

Κι όπως πλησιάζει το Πάσχα, αυτό το "διαφορετικό" (που και πέρυσι ήταν δηλαδή αλλά σε άλλη μορφή-κάπως σαν αόρατο? άψυχο? πέρα απ΄τα καθιερωμένα, τυπικά γιορτινά κι αναστάσιμα που συνηθίσαμε να πώ?) ..έτσι λοιπόν φέτος νιώσαμε πως μια ένδειξη ελπιδοφόρας αλλαγής συμβαδίζει με αυτή την "διαφορετικότητα"!...

Την έννοια της "Διαφορετικότητας" που την γνωρίζουν πολύ καλά τα ΑμεΑ (άτομα με αναπηρία) και οι συνοδοιπόροι τους...που δεν αφήνει περιθώρια αποκλεισμού, που παρά τις δύσκολες συνθήκες της καθημερινότητάς τους προσαρμόζονται, εξελίσσονται, εκπαιδεύονται, εργάζονται και πλέον δεν "κρύβονται"  αλλά συνυπάρχουν! Μάλλον πιο σωστό είναι να πώ ότι δεν τους "κρύβουν" όπως παλιότερα και αυτό που παρατηρούμε είναι να βγαίνει αυτό προς τα έξω όλο και περισσότερο!

Αυτή λοιπόν η ελπιδοφόρα αλλαγή που χτίζεται χρόνια τώρα απο πολλούς και με κάθε τρόπο μας κάνει να νιώθουμε μια απερίγραπτη χαρά! Οι τηλεοπτικές, ραδιοφωνικές και διαδικτυακές εκπομπές που φιλοξενούν ή αναφέρονται στα ΑμεΑ γίνονται όλο και περισσότερες, που με αληθινό ενδιαφέρον ασχολούνται κι όχι σκόπιμα εκμεταλλευόμενοι την οποιαδήποτε προσωπική ιστορία ενός ατόμου με αναπηρία. Παρατηρούμε δε, την ενσυναίσθηση προς τις ανάγκες προσαρμογής τους στο κοινωνικό σύνολο να αυξάνονται με την στήριξη πολλών κι απο τα κοινωνικά δίκτυα!

Πόσα ευχαριστώ να πεί κανείς..αναγνωρίζουμε όσους βοηθούν κι είμαστε ευγνώμονες για όλα όσα φωτεινά συμβαίνουν μέσα στην μαυρίλα που μας περιβάλλει! Κάτι σαν Ανάσταση! 

Για όλα τα παραπάνω θεωρούμε πως το φετινό Πάσχα μας θα είναι όντως διαφορετικό απο πέρυσι κι απο πρόπερσι αλλά..επιλέγουμε να πιστεύουμε πως προμηνύει αναστάσιμες χαρούμενες εξελίξεις! ¨'Ας του δώσουμε την "μορφή" που θέλουμε για να περάσουμε όσο πιο προσεκτικά κι ευχάριστα γίνεται τις ημέρες αυτές, με σεβασμό κι αγάπη προς κάθε συνάνθρωπο! 

Καλό Πάσχα να έχουμε κι  Αναστάσιμες Χαρές που θα ηρεμήσουν την ταραγμένη μας ζωή με υγεία και δύναμη ώστε όλα να ξεπεραστούν το συντομότερο δυνατό. 

 

Χατζηαγγελή Μαρία

 

Special News

Τι είναι η αναπηρία;

Τι είναι η αναπηρία;

 • Ο όρος «ανάπηρος» σύμφωνα με τον ορισμό του Ο.Η.Ε. (1975) αναφέρεται σε οποιοδήποτε άτομο που δεν μπορεί να εξασφαλίσει μόνο του όλες ή ένα μέρος από τις ανάγκες μιας φυσιολογικής, ατομικής ή και κοινωνικής ζωής λόγω κάποιου εκ γενετής ή επίκτητου σωματικού ή διανοητικού μειονεκτήματος. Συνεπώς, οι αναπηρίες διακρίνονται σε τέσσερα είδη: κινητικές ή σωματικές, αισθητηριακές, νοητικές, γνωστικές και συναισθηματικές.
  Διαβάστε περισσότερα
  • Κινητική Αναπηρία (π.χ. εγκεφαλική παράλυση, τετραπληγία, παραπληγία κ.λπ.)
  • Αισθητηριακή Αναπηρία (Κώφωση, τύφλωση κ.λπ.)
  • Ψυχική Αναπηρία (π.χ. μανιοκατάθλιψη, σχιζοφρένεια κ.λπ.)
  • Νοητική Αναπηρία (π.χ. αυτισμός, σύνδρομο Down, νοητική αναπηρία κ.λπ.)

  Άλλες αναπηρίες (π.χ. βαριές και πολλαπλές αναπηρίες κ.λπ.) Διαβάστε περισσότερα

Μορφές Αναπηρίας

Εγκεφαλική Παράλυση


Ο όρος εγκεφαλική παράλυση ή Cerebral Palsy στα αγγλικά (CP) είναι ένας όρος "ομπρέλα", που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις συνθήκες, όπου κάποιο εγκεφαλικό τραύμα επηρεάζει αρνητικά την κινητικότητα ενός ατόμου. Παγκοσμίως, υπολογίζεται ότι πάνω από 17 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με CP. Η εγκεφαλική παράλυση χωρίζεται σε 4 κατηγορίες: Σπαστική, Αθετωσική, Αταξική και Μεικτή.
Διαβάστε περισσότερα

Εγκεφαλική Παράλυση

Σκλήρυνση κατά πλάκας (Πολλαπλή)


Η σκλήρυνση κατά πλάκας (πολλαπλή σκλήρυνση) είναι μία χρόνια νευρολογική πάθηση που ανήκει στην κατηγορία των απομυελινωτικών νόσων. Πρόκειται για καταστάσεις στις οποίες υπάρχει σταδιακή καταστροφή της μυελίνης, του περιβλήματος των νεύρων που βοηθά στην προστασία αυτών καθώς και στη μετάδοση των νευρικών ώσεων. Αποτέλεσμα είναι η διαταραχή στη μετάδοση των ερεθισμάτων κατά μήκος ενός νεύρου, δηλαδή δυσλειτουργία αυτού. Το όνομα πολλαπλή σκλήρυνση αναφέρεται στις πολλαπλές ουλές (σκλήρυνση) πάνω στην μυελίνη.
Διαβάστε περισσότερα

 

Σκλήρυνση κατά πλάκας (Πολλαπλή)

Σύνδρομο Down


Το σύνδρομο Down είναι μια γενετική διαταραχή που επηρεάζει τα χρωμoσώματα. Είναι η πιο συνηθισμένη χρωμοσωμική ανωμαλία μεταξύ των νεογνών που γεννιούνται ζωντανά. Εμφανίζεται σε περίπου 1 στα 700 ζώντα νεογνά και προκαλεί ποικίλου βαθμού διανοητική καθυστέρηση, μαθησιακές διαταραχές, ιδιαίτερα εμφανισιακά χαρακτηριστικά και εκδηλώσεις από διάφορα όργανα.
Διαβάστε περισσότερα
Σύνδρομο Down

ALS


Αμυοτροφική Πλευρική Σκλήρυνση (Amyotrophic Lateral Sclerosis) ή ALS

Πρόκειται για μία από τις πιο σοβαρές νόσους, η οποία έχει εκφυλιστικό χαρακτήρα και μέχρι σήμερα δεν έχει ανακαλυφθεί ο τρόπος για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Οι άνθρωποι που έχουν ALS βιώνουν έναν προοδευτικό εκφυλισμό των κινητικών νευρώνων στον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Αυτό οδηγεί τελικά στον θάνατό τους. Όταν οι κινητικοί νευρώνες παύουν να λειτουργούν ο εγκέφαλος χάνει την ικανότητά του να προκαλεί και να ελέγχει την κίνηση των μυών. Ως αποτέλεσμα, οι μυς γίνονται μικρότεροι και πιο αδύναμοι (ατροφούν) και σταδιακά το άτομο αδυνατεί να κινηθεί κατά βούληση. Τελικά, οι ασθενείς με ALS μπορεί να μείνουν εντελώς παράλυτοι και να είναι απαραίτητη η αναπνευστική υποστήριξή τους για να μείνουν στη ζωή.


Διαβάστε περισσότερα
Αμυοτροφική Πλευρική Σκλήρυνση (Amyotrophic Lateral Sclerosis) ή ALS

Αυτισμός


Ο αυτισμός είναι μια αναπτυξιακή διαταραχή η οποία εμποδίζει το παιδί να κατανοήσει σωστά αυτά που βλέπει, ακούει και αισθάνεται. Σαν αποτέλεσμα, το παιδί έχει προβλήματα στην επικοινωνία, κοινωνική επαφή, διαπροσωπικές σχέσεις και συμπεριφορά. Ο βαθμός σοβαρότητας των συμπτωμάτων του αυτισμού είναι διαφορετικός από παιδί σε παιδί. Τα συμπτώματα του αυτισμού εμφανίζονται συνήθως πριν την ηλικία των τριών χρόνων του παιδιού.
Διαβάστε περισσότερα
Αυτισμός

Σύνδρομο Άσπεργκερ


Το Σύνδρομο Άσπεργκερ ανήκει στις διαταραχές του αυτιστικού φάσματος. Είναι μία από τις πολύπλοκες νευροαναπτυξιακές διαταραχές που χαρακτηρίζονται από σημαντικό περιορισμό των κοινωνικών δεξιοτήτων, έλλειμμα επικοινωνιακής ικανότητας και περιοριστικά, επαναληπτικά, στερεοτυπικά μοτίβα συμπεριφοράς.
Διαβάστε περισσότερα
Σύνδρομο Άσπεργκερ

Προβλήματα όρασης


Ο όρος «προβλήματα όρασης» καλύπτει ένα ευρύ φάσμα διαταραχών της οπτικής ικανότητας από τα μικρά προβλήματα όρασης έως και τις περιπτώσεις των ατόμων εκείνων που είναι τελείως τυφλά και δε μπορούν να διακρίνουν το φως από το σκοτάδι.
Διαβάστε περισσότερα

Προβλήματα όρασης

Προβλήματα ακοής


Κώφωση
Η πλήρης ή μερική απώλεια της ικανότητας της ακοής. Η ανεπάρκεια ενδέχεται να είναι προσωρινή ή μόνιμη.. Οι κληρονομικές μορφές της ανεπάρκειας ακοής προσβάλλουν περίπου 1 στα 2.000 νεογέννητα. Στον πληθυσμό αυτό, τα ελλείμματα ακοής ενδέχεται να μειώνουν την ικανότητα απόκτησης της γλώσσας και του λόγου. Η επίκτητη απώλεια της ακοής επηρεάζει τις ζωές του ήμισυ σχεδόν των ατόμων ηλικίας άνω των 80 ετών για τους οποίους φαίνεται να αποτελεί σημαντική αιτία κοινωνικής απομόνωσης ή κατάθλιψης.
Διαβάστε περισσότερα

Προβλήματα ακοής

Our Special video